Legitimerad psykolog = trygghet för dig

I Sverige krävs ingen särskild utbildning för att få kalla sig terapeut eller coach utan vemsomhelst får ta betalt för hjälpande samtal. Det innebär inte att alla terapeuter eller coacher är dåliga men det betyder att du då inte har någon garanti för om den du träffar har någon utbildning eller på omfattningen eller kvaliteten på den utbildning de eventuellt har gått. 

Legitimerad psykolog är en skyddad yrkestitel, vilket innebär att Socialstyrelsen garanterar att vi har en tillräcklig utbildning och erfarenhet för att hjälpa andra. Detsamma gäller legitimerade psykoterapeuter. 

Dessutom har du inte samma trygghet när du får hjälp av en icke-legitimerad person. Alla legitimerade yrkespersoner som arbetar med terapi har tystnadsplikt enligt svensk lagstiftning. Det här gäller alltså inte terapeuter eller coacher. Alla legitimerade psykologer måste också enligt lag ha en patientförsäkring som täcker ersättning för behandlingsskador enligt patientskadelagen. En patient som anser sig ha rätt till sådan ersättning kan vända sig till det försäkringsbolag där psykologen har tecknat sin patientförsäkring. Inte heller det här kravet gäller för icke-legitimerade.

Legitimationen innebär också att varje psykolog står under samhällets tillsyn och kan granskas av Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) om en klient skulle uppleva sig ha blivit utsatt för något negativt. Det här gäller inte för coacher och terapeuter – det finns då inga möjligheter att göra en anmälan om du blir illa behandlad (utöver såklart en polisanmälan om något brott har begåtts). 

Vill du ha stöd i att välja vem du tar stöd av? Du kan alltid vända dig till Socialstyrelsen för att kolla upp om behandlaren du planerar att prata med har en skyddad titel så att du vet om du omfattas av tryggheten det innebär för dig som klient.

 

psykolog, psykoterapeut, psykiater?

Vemsomhelst får alltså kalla sig terapeut eller coach och ta betalt för terapi, coachning och psykologisk behandling. Men vad är egentligen skillnad på de yrkestitlar som faktiskt har en kvalitetsgaranti?

Legitimerade psykologer har alltid en särskild fem år lång universitetsutbildning som grund, och måste efter det sedan arbeta under handledning under minst ett år innan legitimationen utfärdas. En psykiatriker är en läkare med specialistutbildning på psykiska sjukdomar och läkemedelsbehandling. Psykoterapeut är en vidareutbildning som är öppen för alla som har ett människovårdande yrke – så psykoterapeuter kan ha väldigt olika grundutbildning. Exempelvis kan socionomer, läkare, präster, tandläkare, dietister och sjuksköterskor välja att bli psykoterapeuter.

Skillnaden mellan psykologer och psykoterapeuter ligger just i det här. Psykologer har en djup utbildning inom psykologi och hur människor fungerar och kan arbeta med alla aspekter av bedömning och behandling och psykoterapeuter är jämförelsevis fokuserade på just behandlande samtal och har sin grundutbildning som utgångspunkt.

Vill du få uppdateringar om mina erbjudanden? Eller få inspiration till att förstå och förändra mönster i dina relationer? Ta del av kunskap och inspiration om dejting, kärleksrelationer och hur vi kan skapa ett lyckligt liv? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till mitt kunskapsbrev.

Jag skickar ett mejl ungefär en gång i månaden – alltid med insikter, reflektioner och verktyg du kan ha nytta av. Oavsett om du är singel, i en relation eller bara nyfiken på personlig utveckling, hoppas jag att du hittar något som berör och inspirerar dig 🤍